tiistai 7. joulukuuta 2021

Työharjoittelu: Näyttö

Myymäläharjoittelun näyttö on kaksiosainen, ja siihen kuuluu sekä esillepanon että kampanjan tekeminen. Näyttötöiksi valitsin joulukuun vaihteen Arabian astiamuutoksen sekä Black Friday -kampanjan Headline Outletissa. 

Esillepano

Joulukuun ensimmäisenä päivänä sain vaihtaa Arabian marraskuun kampanja-astiastot joulukuun alennuksiin. Olin tehnyt kuukautta aiemmin Arabian 24H-astiastosta esillepanon pöytään. Joulukuussa alennuksessa oleva Pastoraali oli sijoitettu alahyllylle esillepanossa.  Ehdotin, että vaihdan Pastoraalin ja 24H:n paikkaa keskenään, jolloin Pastoraali pääsee paremmin esille ja esillepanosta tulee uuden näköinen ja houkutteleva. 

Pöydällä Arabia 24H-astiasto
Esillepano ennen muutosta

Muutoken tekeminen lähti suunnittelusta, jossa päätin mihin sijoitan Pastoraalin ja mihin vastaavasti astiaston, jonka sen tilalta siirrän. Päätöksen jälkeen tyhjensin ensin hyllypaikan 24H-astiastoa varten, pyyhin hyllyiltä pölyt ja siirsin astiat hyllyyn. Tämän jälkeen pyyhin esillepanopöydän siistiksi ja aloin tekemään uutta esillepanoa. 

Kuvassa esillepanopöytä tyhjänä
Lähtötilanne esillepanolle

Esillepanon alussa kävin läpi, mitä kaikkia astioita sarjaan kuuluu, ja minkä verran mitäkin astiaa on, jotta saan hyvän käsityksen paljonko astioita pöytään tulisi saada mahtumaan. Halusin käyttää esillepanossa lautastelinettä, jolla saa lautasten kautiin kuviot paremmin esille ja näkymään pitkälle. Telineellä saa myös kiinnostavuutta esillepanoon. Aiemmassa esillepanossa lautasteline oli pöydän vasemmassa reunassa. Päätin tällä kertaa asettaa sen keskelle, jotta esillepano näyttäisi edelliskuusta poikkeavalta. Lautastelineen paikan päättämisen jälkeen aloin sijoitella isot lauteset ja korkeat kannut sekä maljakot paikoilleen. Periaatteena käytin simppeliä korkeat taakse ja matalat eteen -logiikkaa. Pastoraali on sen verran polveilevan korkuista astiastoa, että suurempia korotuksia en pöytään suunnitellut, toisaalta pöydän koon rajallisuuden vuoksi suurempaa korotusta siihen ei olisi edes mahtunut. 

Pöydällä Pastoraali-astiasto
Esillepanon jäljeen

Esillepanon loppupuolella päätin kuitenkin yhden matalan maljakon nostaa laatikkonsa päälle. Osittain päätös syntyi pitkähkön pyörittelyn jälkeen siitä, mikä visuaalisesti näytti silmään hyvältä, ja osittain siitä tosiasiasta etten saanut maljakon laatikkoa mahtumaan mihinkään muualle. Mielestäni pieni nosto tuo matalan maljakon kivasti esille pöydässä. Osa tuplakappaleista sijoitettiin pöydän alle arkun päälle, josta niitä on helppo nostaa esille menkin mukaan kuun edetessä. 

Esillepanopöytä kuvattuna ylhäältä
Esillepano päältä

Pastoraali-astiasto pöydällä


Pastoraalin upean kirkas ja monipuolinen kuvio inspiroi tekemään polveilevan ja monipuolisen esillepanon, jossa astioiden monipuoliset käyttömahdollisuudet tulvat esille. Tämä luo myös mielenkiintoa esillepanoon. Toisaalta esillepanoa rajoitti paljon käytössä oleva tila, joka oli hyvin rajallinen astiaston kokoon nähden. Mielestäni esillepano onnistui hyvin ja on houkutteleva sekä mielenkiintoinen. 

Pöydällä astiasto ja hintalappu

Punaisilla tarjouslapuilla hinnoteltu astiasto

Esillepanon valmistumisen jälkeen etsin pöydästä vielä paikan hintalapulle, sekä hinnoittelin tuotteet punaisilla hintalapuilla, jotta asiakkaiden huomio kiinnittyisi tarjousastioihin. 

Kampanja

Marraskuun loppuun sijoittuva Black Friday tarjosi oivan tilaisuuden kampanjan esillepanon tekemiseen. Design Hillissä sijaitsee salolaisen kampaamon Headlinen outlet-myymälä, johon tein kampanjatuotteiden esillepanon. 
Ennen esillepanon tekemistä tuli tuotteille tehdä tila jo valmiiksi täynnä oleville hyllyille. Tilan tekeminen kuitenkin onnnistui kohtalaisen hyvin järjestelemällä ja samalla siivoamalla hyllyjä parempaan järjestykseen. Black Friday tuotteet haluttiin esille paraatipaikalle lattiahyllyyn, sekä toinen tuote ylös hyllyjen päälle, josta ne näkyvät pitkälle. Esillepanon tekemiseen sain osittain ohjeet, ja osittain tein esillepanon oman pääni mukaan, miten tuotteet sai hyvin mahtumaan ja mikä visuaalisesti näytti hyvältä. 
Kampanjan rakentaminen alkoi tuotteiden purulla laatikoista sekä hinnoittelulla. 

Kuvassa Headline outletin hyllyt
Tilanne ennen kampanjaesillepanon aloitusta



Kuva hyllypaikasta, johon kampanjatuotteet tulevat

Kampanjan esillepano alkoi hyllypaikkojen tyhjennyksellä. Lattiahyllyssä tein tuotteiden tiivistystä ja järjestelyä, jolla sain suurimman osan tarvittavasta tilasta vapautettua käyttöön. Siirsin myös osan tuotteista lattiahyllystä seinälle tai toiseen lattiahyllyyn. 

Kuvassa Headline outlet, jossa kampanjalle tehty tyhjä tila
Tyhjä hyllypaikka kampanjatuotteille

Tyhjä hyllypaikka

Lattiahyllyssä tapahtui suurin muutos osastolla. Tein hyllyssä tiivistystä, ja nostin tuotepaketteja paremmin esille alahyllyltä, sillä joulu on lähestymässä ja paketteja toivotaan myytävän lahjoiksi. 

Lattiahyllyn oikea reuna, jossa esillä tuotepaketteja
Lattiahyllyn oikea reuna, jossa tuotepaketit hyvin esillä


Lattiahyllyn vasen reuna, jossa hiustuotteita esillä
Lattiahyllyn vasemmassa reunassa isänpäivätuotteiden viimeisen kappaleet sekä hiuslakkoja ja hiustenhoitotuotteita

Tilan tekemisen ja pölyjen pyyhinnän jälkeen pääsin tekemään itse esillepanoa. Tarjouspaketteja oli kahta erilaista, ja molemmista paketeista oli saatavilla kaksi eri vaihtoehtoa. Toinen paketti haluttiin nostaa lattiahyllyn keskelle, jossa se on paraatipaikalla outletissa. Päädyin asteelemaan paketit vierekkäin niin, että toinen vaihtoehto paketista sijoitetaan oikealle ja toinen vasemmalle. Tällöin paketit ovat selkeästi esillä ja helposti erotettavissa toisistaan. Pakettien esillepanovaiheessa jouduin avaamaan jokaisen paketin erikseen, ja kääntämään sisällä olevia tuotteita, jotta paketit pysyvät hylyssä pysytyssä. Tästä johtuen esillepanosta tuli vähän työläämpi ja aikkaa vievämpi, mutta lopputulos on kuitenkin siisti ja toimiva. Toinen pakettivaihtoehto sijoitettiin korkean hyllyn ylimmälle hyllylle, josta se näkyy pitkälle myymälään. 

Valmis osasto, jossa kampanjatuotteet keskellä
Valmis osasto. Kampanjatuotteet keskellä.



Valmis osasto sivulta kuvattuna


Kuva hyllyn päälle sijoitetuista tuotepaketeista
Tuotepaketit, jotka löysivät paikkansa hyllyn päältä

Lopputulemana osasto oli järjestetyn ja siistin näköinen. Kampanjatuotteet tulivat hyvin esille. Kampanjatuotteiden esillepanon jälkeen osastolle tuli vielä pieniä muutoksia, sillä täydennysten yhteydessä hylypiakkoja piti vielä vähän säätää. Lopputuolokseen tämä ei kuitenkaan juuri vaikuttanut, kampanjatuotteisiin muutoksilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta. 
Mielestäni kampanjaesillepano onnistui hyvin. Työtä sen tekemisessä oli melkoisen paljon, sillä tuotteiden paikkojen muuttaminen on työlästä. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyäväinen, ja mielestäni sen eteen nähty vaiva kannatti. 

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tekemiini näyttöesillepanoihin. Molemmissa on nähtävissä, että myymälän ilme muuttui osaltaan toisenlaiseksi. Mielestäni esillepanoista tuli houkuttelevat ja toimivat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Työharjoittelu: Näyttö

Myymäläharjoittelun näyttö on kaksiosainen, ja siihen kuuluu sekä esillepanon että kampanjan tekeminen. Näyttötöiksi valitsin joulukuun vaih...